zoeken

Toolkit Werk-en-de-Balans

Toolkit Werk-en-de-Balans 

Toolkit om je eigen hogeschool in beweging te krijgen en houden

 

Werkendebalans.nl heeft tot doel om hbo's en haar medewerkers te inspireren een goede werkbalans en optimaal werkplezier te behouden, goed om te gaan met werkdruk en werkdruk te verminderen.

Dat doet 'Werk-en-de-Balans' door kennis en hbo-specifieke ervaringen te delen en aanvullende communicatiemiddelen te bieden. Daarmee kunnen hogescholen, medewerkers en teams het goede gesprek voeren. Want openheid over elkaars ervaringen met werkdruk en ieders eigen manier van werken, is de opmaat naar samen leren balans te houden en werkdruk te reduceren.

Op werkendebalans.nl tonen vele collega's die openheid. Ze kunnen tot inspiratie dienen binnen de eigen hogeschool. 

Zo start je een werkbalans-campagne in je hogeschool

Met de communicatiemiddelen die 'Werk-en-de-Balans' biedt, kunnen medewerkers en hogescholen het thema werkbalans op de agenda zetten en met elkaar in gesprek komen en blijven over knelpunten en oplossingen. Keer op keer blijkt namelijk dat een open communicatiecultuur een voorwaarde is voor het vroegtijdig herkennen en bijsturen van knelpunten (ondermeer rond werkdruk).

Behoud van balans en omgaan met werkdruk vergen continue aandacht. Met de communicatiemiddelen van werkendebalans.nl kun je in je hogeschool een gezonde beweging op gang brengen.

Inbedden in overlegmomenten

Je kunt de communicatiemiddelen als interventiemiddel gebruiken tijdens de gangbare overlegmomenten op je hogeschool. Je kunt de persoonlijke verhalen bijvoorbeeld in het werkoverleg bespreken. Ook kun je leerevents organiseren waarin je eigen verhalen en ervaringen uitwisselt. Of het hele team doet de balans-check, waarna je de ervaringen met elkaar uitwisselt.

De middelen op een rij



  • Prikkelende affiches
    Enkele verhalen van collega's op de werkendebalans.nl zijn digitaal beschikbaar als A3-affiche. Je kunt ze uitprinten en ophangen, bijvoorbeeld in een docentenkamer. Er zijn nu vier affiches en er komen er nog enkele bij. Door van tijd tot tijd een ander affiche op te hangen inspireer je collega's om zich te verdiepen in werkbalans. Je kunt het ook als opmaat gebruiken voor een team- of afdelingsgesprek over het thema.
  • Flyer
    Samen met de affiches is er ook een flyer beschikbaar om te verspreiden binnen de hogeschool.
  • Pakkende video's
    Van de affiches zijn ook bewegende versies gemaakt: korte videotrailers. Je kunt ze op intranet plaatsen. Dat kan bijvoorbeeld gelijktijdig met het ophangen van het betreffende affiche. De video's kun je hier bekijken. De directe linken naar de betreffende video's zijn:
    • Videoverhaal Gert André: https://youtu.be/VgYFK0A1o6s
    • Videoverhaal Douwe Schaaf: https://youtu.be/MyAGm2CZeVU
    • Videoverhaal Ans Gielen: https://youtu.be/STMuCq6DIug
    • Videoverhaal Gertine Nakken: https://youtu.be/-GAC2wleD8k
  • Doorklikbare intranetbanner
    Met de digitale banner vestig je ook de aandacht op werkendebalans.nl
    De banner kun je plaatsen op de intranetsite van je hogeschool. Bij aanklikken kom je op werkendebalans.nl.
    Je treft de banners hier:
  • Persoonlijke balans-check
    Op werkendebalans.nl tref je een werkdrukcheck speciaal gemaakt voor hbo-medewerkers. Het geeft snel een beeld van iemands persoonlijke werkbalans. 
    De link naar deze check kun je bijvoorbeeld op de intranetpagina van je hogeschool zetten.
    • Je treft de balans-check hier.
  • Overzicht van interventies op jouw hogeschool
    Iedere hogeschool heeft een keur aan werkdrukinterventies. Maar niet altijd weten leiding en medewerkers ze te vinden en in te zetten, zo blijkt in de praktijk. 
    Op werkendebalans.nl kun je een link naar werkdrukinterventies op je eigen hogeschool of contactgegevens plaatsen (overzicht). Zo help je je collega's de weg te vinden naar nuttige informatie van jouw hogeschool.

    Je kunt een link of contactgegevens mailen naar info@zestor.nl o.v.v. WerkendeBalans Hogeschoolinfo.