Wat is werkdruk?
Je hebt last van werkdruk als er onvoldoende balans is tussen het werk dat je te doen hebt (werkbelasting) en wat je aankunt (belastbaarheid).
Gert André opleidingsdocent
Een korte periode van werkdruk is geen probleem. Bijna iedereen heeft voldoende veerkracht om daarmee om te gaan. Langdurige werkdruk daarentegen is ongezond. Het kan leiden tot overspannenheid, overmatige vermoeidheid, slapeloosheid, piekeren, verhoogde bloeddruk, hoofdpijn, duizeligheid of hart- en vaatziekten. En ook tot minder goed (kunnen) werken. In dat geval spreken we van werkstress.
- Is werkdruk subjectief?
- Lekker aan het werk
- Is jouw werk in balans?
- Oorzaken en oplossingen van werkdruk
Is werkdruk subjectief?
Wat de een werkdruk noemt, noemt de ander lekker druk werk. Is werkdruk dan een gevoelskwestie? Nee.
In elke werksituatie zijn er energiegevers (motiverende factoren) en energievreters (stressbronnen). Beide zijn eigenschappen van het werk en zijn objectief meetbaar. Daarnaast zijn er energiebronnen in de persoonlijke sfeer. De verdeling tussen die drie bepaalt of je wel of niet werkdruk ervaart. Dat is voor ieder mens anders.
Werknemers in vergelijkbare functies, werkend op dezelfde afdeling en met dezelfde leidinggevende zullen altijd verschillend reageren op energievreters en energiegevers in hun werksituatie. Elke persoon gaat op een subjectieve manier om met de werksituatie, afhankelijk van de eigen capaciteiten (belastbaarheid). Hierdoor is het dus mogelijk dat persoon x bij het verrichten van bepaalde werkzaamheden werkdruk ervaart, terwijl dit voor persoon y niet geldt. De belastbaarheid verschilt per individu.
Lekker aan het werk
Iedereen wil lekker werken en voldoening krijgen uit het werk. In de regel is daarvan sprake als: je baan bij je past, als je je werk goed aankunt en als je je verbonden voelt met je collega’s en de hogeschool waar je werkt.
Als er veel meer energiegevers dan energievreters in je werk zijn, ben je extreem lekker aan het werk. Dan is er zelfs sprake van flow. Het is zeldzaam dat je dat langdurig ervaart. Je doet het al heel goed als je de balans tussen energievreters en -gevers weet te bewaren.
Is jouw werk in balans?
Doe van tijd tot tijd eens de werkdrukcheck. Je krijgt dan een beeld of je werkdruk okay is en wat je kunt doen om dat zo te houden of juist te verbeteren.
Jeroen Loef Docent
Oorzaken en oplossingen voor werkdruk
Er is niet één doorslaggevende oorzaak van werkdruk. Wel of geen werkbalans is een samenspel van veel factoren: